March 30, 2014

Το Μεγάλο Έργο της Αλχημείας


«Διάλυσε και πήξε» είναι το αλχημικό ρητό με το οποίο περιγράφεται το Mεγάλο Έργο.

TΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από τους αλχημιστές για να περιγράψουν τη συνειδητή προσπάθεια επίτευξης της Φιλοσοφικής Λίθου, αλλά και της θείας συνειδητότητας. Μέσα από τη συμβολική δημιουργία του χρυσού, ο αλχημιστής φτάνει στον αληθινό, καθαρό εαυτό.

Το Μεγάλο Έργο αποτελείται από ποικίλα στάδια και διεργασίες, τις οποίες μπορούμε να συνοψίσουμε σε επτά βασικές.
Οι τρεις πρώτες ονομάζονται συχνά «Το Κατώτερο Έργο» και είναι αυτές που σύμφωνα με τους μελετητές του Γιουνγκ μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό. Οι υπόλοιπες οδηγούν στην πραγματοποίηση του Μεγάλου Έργου και στην απόκτηση του πνευματικού χρυσού.
Η ΠΡΩΤΗ διεργασία είναι αυτή της αποτέφρωσης (nigredo), όπου η ύλη καίγεται και μετατρέπεται σε λευκή ουσία που δεν μπορεί να αλλάξει περαιτέρω με απλή φωτιά. Eίναι η διεργασία της κάθαρσης και σε αυτήν ανακαλύπτουμε τον εσωτερικό, καθαρό εαυτό μας, μετά από το ταξίδι μας στον υποσυνείδητο νου.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ στάδιο του Aλχημικού έργου περιλαμβάνει τη διάλυση (solutio) της ύλης και την πήξη ή αλλιώς δέσμευση του πνεύματος. Σε αυτήν ανακαλύπτουμε την πηγή της ζωής, το φως που ξεπροβάλλει μετά τη σκοτεινιά της πρώτης διεργασίας και μας χαρίζει ανανεωμένη ενέργεια.
Η ΤΡΙΤΗ διεργασία είναι αυτή του διαχωρισμού (separatio) και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε καθαρά τι έχει πραγματική αξία στη ζωή μας και τι όχι. Συμβολικά, ο Ερμής χωρίζει ένα συγκρουόμενο ζευγάρι, οπλισμένος με ένα κηρύκειο σε κάθε χέρι, θυμίζοντάς τους ότι πρέπει και οι δυο να συμφιλιώσουν τις αντιθέσεις μέσα τους.
ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ στάδιο της συνένωσης (coniunctio), έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση εσωτερικής ισορροπίας. Γνωρίζουμε τις αντίθετες αρχές που υπάρχουν μέσα μας και προσπαθούμε να τις συμφιλιώσουμε. Αυτό συμβολίζεται με το αντιμαχόμενο ζευγάρι του Ήλιου και της Σελήνης που ενώνεται με τα δεσμά του γάμου.
Η ΠΕΜΠΤΗ διεργασία είναι αυτή της ζύμωσης (putrefactio) και αναφέρεται και σαν μεταφυσικός θάνατος. Οι αλχημιστές την ονόμαζαν «η μακριά, σκοτεινή νύχτα της ψυχής» και θεωρούνταν ένα από τα πιο δύσκολα στάδια. Το σώμα «πεθαίνει», αλλά το πνεύμα του φέρει την ουσία του, που δεν είναι άλλη από την ψυχή. Σαν από θαύμα, η ψυχή ανασταίνεται και ξεπηδά μέσα από το σκοτάδι.
ΤΟ ΕΚΤΟ στάδιο της απόσταξης (destillatio) θεωρείται μια από τις διεργασίες-κλειδιά στην Αλχημεία και μέσω αυτής μπορούμε να εξαγνίσουμε το σώμα και την ψυχή. Το τελικό αποτέλεσμα της διεργασίας αυτής είναι το aqua vitae ή αλλιώς νερό της ζωής.
ΣΤΟ ΕΒΔΟΜΟ στάδιο της πήξης (coagulatio), η αρχική μας ύλη έχει φτάσει στο τελικό στάδιο και δεν μπορεί να υποστεί πλέον άλλες αλλαγές. Έχει εξαγνιστεί, έχει υποβληθεί σε δοκιμασίες και έχει τελειοποιηθεί. Η Φιλοσοφική Λίθος είναι έτοιμη και έχει το βάρος και την αξία του χρυσού.

No comments:

Jazz Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Music