August 27, 2014

Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT (Emotional Freedom Techniques)



Δεν πρόκειται για θαύμα! Απλώς το σώμα τείνει να αποθεραπευτεί αν οι ενέργειες του κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ροή της ενέργειας είναι τα συναισθηματικά ζητήματα και τα ψυχικά τραύματα που μένουν στο σώμα.

Κάθε ιδιαίτερο συναίσθημα ή κατάσταση του νου είναι μια εθισμένη «ενεργειακή δομή», που έχουμε διδαχτεί στο παρελθόν και αναπαράγεται κάθε φορά που ενεργοποιούνται οι προγραμματισμένες από παλιά εγκεφαλικές συνάψεις, δημιουργώντας το μήνυμα ότι «κινδυνεύουμε». Ανεξάρτητα από τη λογική και τη σοφία μας, ωθούμαστε από αυτά τα εθισμένα ενεργειακά πεδία, τα δημιουργημένα από παρωχημένους, αλλά σίγουρα ενεργούς, προγραμματισμούς, να νιώθουμε άγχος, φόβο, πόνο, θυμό, ενοχή και βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτών των συναισθηματικών διαταραχών στο σώμα, το νου, τις σχέσεις και την ευτυχία μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό όταν πιστεύουμε υποσυνείδητα ή συνειδητά ότι κινδυνεύουν η ασφάλεια, η αξία, η ελευθερία ή η ικανοποίησή μας.

Τα αποτελέσματα της Ενεργειακής Ψυχολογίας είναι εντυπωσιακά, και γίνονται άμεσα αντιληπτά. Η τεχνική είναι ανώδυνη και ασφαλής. Μήπως τελικά οι πιο απλές μέθοδοι θεραπείας είναι και οι πιο αποτελεσματικές;

Το EFT είναι μία από τις μεθόδους της Ενεργειακής Ψυχολογίας ή Ψυχοθεραπείας και βασίζεται στη ρύθμιση και εναρμόνιση του ανθρώπινου ενεργειακού συστήματος ενώ εστιαζόμαστε σε μία αρνητική, συνήθως, σκέψη.

Η Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης, δίνει άμεση λύση στην αποφόρτιση αρνητικών συναισθημάτων. Ο λόγος που δημιουργούνται αυτά τα συναισθήματα, είναι η διατάραξη της ροής στο ενεργειακό μας σύστημα. Η μέθοδος του E.F.T. xρησιμοποιεί τους  μεσημβρινούς του σώματος, για την αποκατάσταση του ενεργειακού συστήματος. Είναι μια μορφή «βελονισμού χωρίς βελόνες» που εξισορροπεί τις ενεργειακές διαταραχές. Ενεργοποιεί  και αποθιστά τη ροή της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, μέσα στο σώμα.

Ο θεμελιωτής του EFT Gary Craig, πρώην πολιτικός μηχανικός, ο οποίος αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του προσπαθώντας να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν πιο ευτυχισμένοι, πήρε τα βασικά στοιχεία αυτής της μεθόδου από το δάσκαλό του Dr. Roger Callahan.

Έχει άριστα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις, όπως…

-    Φοβίες ( υψοφοβία, ζωοφοβία, εντομοφοβία, αγοραφοβία, κλειστοφοβία, υπνοφοβία, φόβος εγκατάλειψης, φόβος για το μέλλον, φόβος για αρρώστια, για μικρόβια, για σκοτάδι, για το θάνατο… 

-    Απόρριψης, αποτυχίας, καταπίεσης, εγκατάλειψης, ερωτικής απογοήτευσης, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, σωματικός και συναισθηματικός πόνος

-    Θυμός, υπερβολική στενοχώρια, πένθος, κατάθλιψη, ανησυχία, ενοχές, αγωνίας, άγχους, κρίσεις πανικού, αίσθημα ανικανότητας

-    Εθισμών και λαχτάρας (τσιγάρο, αλκοόλ, εθιστικές τροφές)

-    Βουλιμία, πολυφαγία, νευρική ανορεξία

- Χαμηλή αυτοεκτίμηση,αρνητική εικόνα εαυτού, αναβλητικότητα

-    Αδυναμία συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα

-    Πονοκέφαλοι, ημικρανίες, αλλεργίες, ευαισθησίες, νευρικού στομαχόπονου, πόνου μέσης, πόνου αυχένα, συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, δυσμηνόρροιας, σωματικού πόνου χωρίς οργανικό αίτιο, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άσθμα, δύσπνοια, αναπνευστική δυσκολία, υπέρταση, υπόταση, ταχυκαρδία, αρρυθμία, προβλημάτων όρασης…

-    Tραυματικές εμπειρίες, προσκόλληση στο παρελθόν.


Η Ανακάλυψη της μεθόδου

Το 1980 ο Dr. Callahan είχε μία ασθενή, τη Μαίρη, η οποία φοβόταν υπερβολικά το νερό. (Ο Dr. Callahan και η Μαίρη έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα στην τηλεόραση για να διηγηθούν αυτή την ιστορία.) Η Μαίρη δεν μπορούσε να δει νερό, ούτε καν στην τηλεόραση, και φοβόταν ακόμη και τη βροχή. Είχαν δουλέψει ένα χρόνο στο συγκεκριμένο πρόβλημα και είχαν κατορθώσει να κάθεται η Μαίρη σε κάποια απόσταση από την πισίνα, στο σπίτι του Dr. Callahan, και να αναλύουν τι ακριβώς αισθανόταν και πώς θα μπορούσε να ξεπεράσει το φόβο της.

Κατά τον Dr. Callahan, το μόνο που είχαν κατορθώσει ήταν να ανακαλύψει η Μαίρη ότι μπορούσε να αντέξει περισσότερο πόνο απ' όσο νόμιζε. Δεν έπαυε όμως να αισθάνεται έντονο φόβο. Μια μέρα, υπέφερε τόσο έντονα επειδή καθόταν κοντά στο νερό, που παραπονέθηκε για πόνο στην κοιλιά της (μία πολύ φυσική αντίδραση όταν φοβόμαστε). Ήταν μία σημαντική στιγμή στην ιστορία, γιατί ο Dr. Callahan θυμήθηκε ότι υπάρχει στο βελονισμό ένα σημείο του μεσημβρινού του στομάχου, ακριβώς κάτω από το μάτι, και της ζήτησε να κάνει μερικά κτυπήματα με τα δάκτυλα του χεριού στο σημείο αυτό.

Η Μαίρη κτύπησε μόνο λίγες φορές στο σημείο και τον κοίταξε λέγοντας «έφυγε». Ο Dr. Callahan δεν κατάλαβε τι εννοούσε, ούτε τι συνέβαινε. Όχι μόνον είχε περάσει ο πόνος στο στομάχι της Μαίρης, αλλά και η φοβία της για το νερό. Σηκώθηκε και έφτασε ως την πισίνα χωρίς κανέναν απολύτως φόβο.

Ακόμα και σήμερα η Μαίρη δεν φοβάται καθόλου το νερό!

Αυτό που δεν είχε θεραπευθεί σε έναν ολόκληρο χρόνο εβδομαδιαίων συναντήσεων ψυχοθεραπείας με έναν από τους διασημότερους ψυχολόγους της χώρας, επετεύχθη σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα με λίγα κτυπήματα κάτω από το μάτι.

Ο Dr. Callahan δεν ήξερε πώς να εξηγήσει και πώς να αξιοποιήσει αυτό που είχε συμβεί. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια σοβαρής έρευνας για να μπορέσει, σταδιακά, να θεμελιώσει το πιο ισχυρό θεραπευτικό «εργαλείο» που γνωρίζουμε ως σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την τεχνική και την ανακάλυψή της, μπορείτε να συμβουλευθείτε τα βιβλία, τα μαθήματα, τις ακουστικές κασέτες, τις βιντεοκασέτες καθώς και την ιστοσελίδα του Dr. Callahan ( http://www.tftrx.com ) ή την ιστοσελίδα του Gary Craig, (http:// www.emofree.com), όπου μπορείτε να παραγγείλετε τα βιβλία και τις βιντεοκασέτες.

Εφαρμογή και λειτουργία αυτού του συστήματος

Είναι απλό :

1. Συγκεντρωνόμαστε στη σκέψη (το ερέθισμα, συναίσθημα ή σωματικό πρόβλημα) που μας προκαλεί το δυσάρεστο συναίσθημα ή το σωματικό πόνο: π.χ. φόβο, πλήγωμα, ενοχή, θυμό ή σωματικό πόνο.

2. Μετράμε την ένταση του συναισθήματος ή του πόνου από το 0 έως το 10. Η μέτρηση αυτή ονομάζεται SUD, από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Subjective Units of Disturbance (στα ελληνικά Υποκειμενικές Μονάδες Διαταραχής). Eίναι μηδέν όταν δεν υπάρχει καμία ενόχληση ή διαταραχή και δέκα όταν η ενόχληση που αισθανόμαστε βρίσκεται στην υψηλότερη ένταση που μπορούμε να φανταστούμε. Στο βιβλίο αυτό χρησιμοποιούμε τον αγγλικό όρο SUD.

3. Στη συνέχεια κτυπάμε ελαφρά ορισμένα σημεία βελονισμού στο πρόσωπο, το στήθος και τα χέρια. (Υπάρχουν και άλλα σημεία αυτής της διαδικασίας που θα εξηγήσουμε αργότερα). Τα κτυπήματα στα σημεία βελονισμού κινητοποιούν τη ροή ενέργειας στους μεσημβρινούς ή ενεργειακά κανάλια, διορθώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το ενεργειακό πεδίο που σχετίζεται με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

4. Ελέγχουμε ξανά το SUD, την ένταση του συναισθήματος. Αν δεν έχει κατέβει στο 1 ή το 0, κτυπάμε πάλι σε αυτά τα σημεία.

5. Ελέγχουμε πώς αισθανόμαστε και συνεχίζουμε τα κτυπήματα έως ότου εξαφανισθεί το πρόβλημα.

Βασικά, αυτό είναι όλο. Βέβαια η εφαρμογή του απαιτεί μια βαθύτερη γνώση της τεχνικής, που θα καλύψουμε σε αυτό το βιβλίο.

Tο νόημα είναι ότι όταν συγκεντρωνόμαστε στη σκέψη που μας ταράζει, το ενεργειακό πεδίο που παρουσιάζει διαταραχή («αναταραχή» κατά τον Dr. Callahan ή «διαταραχή του ενεργειακού συστήματος του σώματος» κατά τον Gary Craig) έχει αντίκτυπο στο ενεργειακό σύστημα του σώματός μας και δημιουργεί τη συναισθηματική και σωματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Ο Gary Craig εξηγεί: «H αιτία όλων των αρνητικών συναισθημάτων είναι η διαταραχή του ενεργειακού συστήματος του σώματος».

Καθώς κτυπάμε σε αυτά τα σημεία βελονισμού, επηρεάζουμε και απελευθερώνουμε τη ροή ενέργειας σε αυτό το πεδίο, με αποτέλεσμα να εξαφανίσουμε την εμπλοκή και τη διαταραχή που δημιουργούσαν το συναισθηματικό ή σωματικό μας πρόβλημα.

Κάποιες φορές η διόρθωση του ενεργειακού πεδίου είναι προσωρινή, συνήθως όμως είναι μόνιμη.
Το σύστημα του Gary Craig εξετάζει με λεπτομέρεια το ενεργειακό σύστημα και μπορεί αυτομάτως να διορθώσει κάποια πιθανή Ψυχολογική Αντιστροφή. Η Ψυχολογική Αντιστροφή είναι μία μορφή εσωτερικής αντίστασης (ηλεκτρική και ψυχολογική) σε κάθε είδους βελτίωση. Διαφορετικά, θα ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, ειδικά από ανθρώπους μη ειδικευμένους σε αυτόν τον τομέα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει εσωτερική αντίσταση, η διόρθωσή της δεν τη δημιουργεί. Γι' αυτό και δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει η διόρθωση. Απαιτείται λιγότερος χρόνος για τη διόρθωση της εσωτερικής αντίστασης, παρά για τον έλεγχο της.

Ακολουθεί ένας μερικός κατάλογος ψυχοσωματικών προβλημάτων τα οποία έχουν ανταποκριθεί θετικά στο EFT:

 Απώλεια βάρους - Άγχος/Κρίσεις Πανικού  - Διατροφικές Διαταραχές  Θέματα Σχέσεων - Αντιμετώπιση του Θυμού - Παιδική Συμπεριφορά - Δυσλεξία - Αλλεργίες  - Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Άσθμα - Αϋπνία - Πολλαπλή Χημική Ευαισθησία - Αντιμετώπιση του Πόνου - Γυναικολογικά Προβλήματα - Ανδρικά Προβλήματα - Αυτοπαραδοχή - Αυτοεκτίμηση - Αφθονία - Αθλητική Απόδοση - Πνευματική Σύνδεση - Φοβίες - Τραύματα Πολέμου - Τραύματα Σεξουαλικής Κακοποίησης  Εθισμοί - Κατάθλιψη - Υπέρταση - Ινομυαλγία -Ημικρανίες - Χρόνια Κόπωση  Επίμονη/Σπαστική Διαταραχή - Καρκίνος - Ασθένεια Πάρκινσον - Μυϊκή Δυστροφία - Σκλήρυνση κατά Πλάκας - Ρευματοειδής Αρθρίτιδα - Κυστική Ίνωση - Διαβήτης - Ηπατίτιδα C -  Νόσος ALS-Lou Gehrig  
Κοινές όψεις της Ενεργειακής Ψυχολογίας

Ανεξάρτητα από τη διαφορετική τους προσέγγιση, όλες οι μορφές ενεργειακής ψυχολογίας έχουν κοινές μερικές από τις ακόλουθες όψεις: 

1. Μπορούμε να τις εφαρμόσουμε μόνοι μας στον εαυτό μας. 

2. Αυτές οι μέθοδοι έχουν, κατά κανόνα, γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα. 

3. Μπορούν να εφαρμοστούν κατευθείαν σε οποιοδήποτε συναίσθημα, όπως φόβο, άγχος, συναισθηματικό και σωματικό πόνο, καθώς και σε θυμό, ενοχή, πίκρα και απόρριψη. 

4. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανακουφίσουν σωματικά συμπτώματα και σε μερικές περιπτώσεις να απομακρύνουν ακόμη και τις αιτίες της ψυχοσωματικής ασθένειας. 

5. Μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να απελευθερωθούμε από χημικούς εθισμούς, όπως στη νικοτίνη, καφεΐνη, ζάχαρη, σοκολάτα, ακόμη και τα βαριά ναρκωτικά. 
Πώς γίνεται αυτό;

1. Εστιαζόμαστε στη συναισθηματική ή σωματική διαταραχή που θέλουμε να ανακουφίσουμε και αξιολογούμε πόσο έντονη είναι. Εφαρμόζουμε τις Υποκειμενικές Μονάδες Διαταραχής SUD (Subjective Units of Disturbance), όπου αξιολογούμε την ένταση του συναισθήματος, της επιθυμίας ή της σωματικής δυσφορίας από 0 έως 10, όπου 0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου διαταραχή και 10 σημαίνει ότι η διαταραχή είναι εξαιρετικά ψηλή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσουμε την ικανότητα να παρατηρούμε αντικειμενικά τη διαταραχή σαν κάτι ξέχωρο από τον εαυτό μας και έχουμε συναίσθηση για το πόσο αυξάνεται ή μειώνεται ή αν υπάρχει καν πρόβλημα.

2. Το δεύτερο βήμα είναι να αποδεχτούμε οτιδήποτε αισθανόμαστε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας με οτιδήποτε αισθανόμαστε. Η αποδοχή είναι βασική για να απελευθερώσουμε την ενέργεια της αλλαγής. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια επιβεβαίωση όπως «Παρόλο που έχω ___________ (συγκεκριμένο συναίσθημα ή πρόβλημα), αγαπώ και δέχομαι τον εαυτό μου». Αυτό γίνεται για να αφήσουμε κάθε ντροπή ή θυμό σχετικά με τα συναισθήματά μας. Μερικοί από μας καταπιέζουμε ή αγνοούμε τα συναισθήματά μας. 

3. Το επόμενο βήμα είναι να θέλουμε να αφήσουμε το συναίσθημα ή τη διαταραχή. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μπορεί να έχουμε μια υποσυνείδητη ανάγκη να κρατηθούμε στον πόνο, το θυμό ή το πρόβλημα για διάφορους λόγους .

 4. Τώρα εστιαζόμαστε κατευθείαν στη συναισθηματική η σωματική διαταραχή σχετικά με ένα ορισμένο ερέθισμα, όπως ένα γεγονός, μια συμπεριφορά, μια κατάσταση, μια ιδέα ή ακόμη και μια σκέψη στο νου μας για το παρελθόν ή το μέλλον. Η διαταραχή μπορεί να είναι ακόμη και αποτέλεσμα χημικών ή ορμονικών αλλαγών.

5. Το επόμενο βήμα είναι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κατάσταση ενώ εστιαζόμαστε στο συγκεκριμένο συναίσθημα, διαταραχή, σωματικό πόνο ή δυσφορία. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, που εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη τεχνική και τις διάφορες παραλλαγές της κάθε τεχνικής. Μερικές τεχνικές συμπεριλαμβάνουν χτυπήματα σε ορισμένα σημεία του βελονισμού για να αλλάξει η ενέργεια. Σε άλλες τοποθετούμε τα χέρια μας σε ορισμένα ενεργειακά κέντρα. Άλλες βασίζονται στην εναλλακτική κίνηση των ματιών. Μερικές εστιάζονται στην ανάπτυξη εναλλακτικών αντιλήψεων γι’ αυτό που συμβαίνει.

Όταν αλλάξουμε με επιτυχία τη συναισθηματική μας κατάσταση σε σχέση με το συγκεκριμένο ερέθισμα, αυτό μεταβάλλει τη συναισθηματική, χημική, ορμονική και ηλεκτρονική αντίδρασή μας προς αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ο υποθάλαμός μας εκκρίνει διαφορετικά πεπτίδια και ο εγκέφαλός μας δημιουργεί νέες συνάψεις σε σχέση με το ίδιο ερέθισμα, το οποίο μέχρι τώρα μας ενοχλούσε. Όταν αυτό γίνει μερικές φορές, αυτή η νέα πιο θετική αντίληψη και αντίδραση γίνεται το νέο μας υπόδειγμα.

Από το βιβλίο «Eνεργειακή Ψυχολογία» του Pομπερτ Hλία Nατζεμυ,  Eκδόσεις  Oλιστική Aρμονία.

No comments:

Jazz Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Music