August 26, 2014

Συνδεδεμένοι… αλλά μόνοι; (Sherry Turkle)

(παρουσιάζει η Έλενα Έρα) 
Η ασταμάτητη επικοινωνία μέσα από το FB ή μέσα από κάθε λογής social media, μας έχει οδηγήσει να ζούμε μια ηλεκτρονική ζωή. Όταν κοινοποιούμε την προσωπική μας ζωή και όχι το έργο ή την δραστηριότητα που πρεσβεύουμε, γινόμαστε θύματα της οθόνης, αναπτύσσοντας ένα πεινασμένο ένστικτο που μας θέλει να παρακολουθούμε άλλων τις ζωές,
ισχυροποιώντας το δράμα της προσωπικότητας και του εγώ. Η αληθινή επικοινωνία των ανθρώπων είναι ανύπαρκτη ενώ φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι μας, ψάχνοντας την συγκίνηση σε ένα email ή χάζεμα σε κάθε λογής social media. Φοβόμαστε την σιωπή, φοβόμαστε να νιώσουμε καλά με την μοναχικότητά μας.
Πως φτάνουμε από την σύνδεση στην απομόνωση; Καταλήγετε απομονωμένοι αν δεν καλλιεργήσετε την ικανότητα για μοναξιά, την ικανότητα να μείνετε μόνοι σας, να ανασυγκροτηθείτε. Η μοναξιά είναι εκεί που βρίσκετε τον εαυτό σας ώστε να απευθυνθείτε σε άλλους ανθρώπους και να δημιουργήσετε πραγματικούς δεσμούς. Όταν δεν έχουμε την ικανότητα για μοναξιά, στρεφόμαστε σε άλλους ανθρώπους προκειμένου να νιώσουμε λιγότερο αγχωμένοι ή προκειμένου να αισθανθούμε ζωντανοί. Όταν αυτό συμβαίνει, δε μπορούμε να εκτιμήσουμε ποιοι είναι. Είναι σαν να τους χρησιμοποιούμε σαν ανταλλακτικάγια να υποστηρίξουμε την εύθραυστη έννοια του εαυτού μας. Καταλήγουμε να σκεφτόμαστε ότι αν είμαστε πάντοτε συνδεδεμένοι αυτό θα μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι. Αλλά κινδυνεύουμε, γιατί στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Αν δε μπορούμε να είμαστε μόνοι, θα είμαστε ακόμα πιο μοναχικοί. Και αν δε μάθουμε στα παιδιά μας να είναι μόνα τους,πρόκειται μόνο να μάθουν πως να είναι μοναχικά”.
Η μοναχικότητα (όπως είναι και η πιο σωστή λέξη για να χρησιμοποιηθεί), μας οδηγεί στην εσωτερική σιωπή όπου εκεί ακούμε το Σύμπαν. Και όταν ακούμε το Σύμπαν, τότε μπορούμε να ανοίξουμε μεταξύ μας τις καρδιές και να υπάρξει η πραγματική ένωση.

No comments:

Jazz Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Music