August 13, 2014

Pat Metheny: Ο πρωτοπόρος της jazz

O Metheny έχει κερδίσει 20 βραβεία Grammy σε 12 διαφορετικές κατηγορίες μεταξύ των οποίων best rock instrumental και best contemporary jazz recording. Αν και σήμερα είναι 60 ετών, ακόμα δημιουργεί κάποια από τα πιο πρωτοποριακά κομμάτια της jazz.
Έχει εμφανιστεί με καλλιτέχνες όπως οι Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento, Joni Mitchell και David Bowie, ενώ έχει συνθέσει τραγούδια για κιθάρα, για ηλεκτρικά και ακουστικά όργανα, κομμάτια ορχήστρας, μουσική για μπαλέτο, και κομμάτια από modern jazz μέχρι rock αλλά και κλασσικής μουσικής. Αν και τα αποτελέσματα θεωρούνται κατά καιρούς χαρακτηρίζονται κάπως ιδιαίτερα, η προσαρμοστικότητά του είναι εκπληκτική, και υποστηρίζει πλήρως τη φιλοσοφία του πως "η μουσική είναι ένα μεγάλο ενιαίο σύνολο"
"Νομίζω ότι η jazz απαιτεί δημιουργικότητα και συνεχή ανανέωση στο μεγαλύτερο βαθμό" υπογραμμίζει. Αυτή η ακατάπαυστη αναζήτηση για δημιουργικότητα τον οδήγησε στην ιδιαίτερα επιτυχημένη δημιουργία των Pat Metheny Unity Group, την οποιία αποτελούν ο σαξοφωνίσταςChris Potter, ο μπασίστας Ben Williams και ο επί χρόνια συνεργάτης του, ο ντράμμερ AntonioSanchez. Έπειτα από τη βράβευσή τους με Grammy καλύτερου debut Album, κυκλοφόρησαν και νέο δίσκο. Η περιοδεία τους στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, έχει προγραμματιστεί για αυτό το Φθινόπωρο.
"Το Unity Band project ήταν καθοριστικό για εμένα" δηλώνει ο Metheny "Έίχα την ευτυχία να πρωτοστατήσω σε πολλά συγκροτήματα με ταλαντούχους μουσικούς, αλλά αυτό δε συγκρίνεται με τίποτα από ότι έχω ζήσει μέχρι τώρα"

No comments:

Jazz Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Music