June 22, 2014

Γνώση-Δράση-Αγάπη



Η Αγάπη είναι ένας Δρόμος προς την Αλήθεια, προς τη Γνώση, προς τη Δράση.

Αλλά μόνο εκείνοι που γνωρίζουν την πραγματική αγάπη, μπορούν να πλησιάσουν αυτά τα πράγματα μέσα από την αγάπη. Οι άλλοι έχουν παρεξηγήσει ορισμένα άλλα αισθήματα σαν αισθήματα πραγματικής αγάπης. Οι πιο αδύνατοι απ' όλους είναι εκείνοι που εξιδανικεύουν την αγάπη και προσπαθούν να την πλησιάσουν πριν να μπορούν να δώσουν σ' αυτήν ο,τιδήποτε ή να πάρουν απ' αυτήν ο,τιδήποτε.

Η Αλήθεια είναι ο δρόμος προς την Αγάπη, τη Γνώση, τη Δράση. Αλλά μόνο εκείνοι που μπορούν να βρουν την πραγματική αλήθεια, μπορούν ν' ακολουθήσουν το Μονοπάτι της σαν Δρόμο. Οι άλλοι (που δεν είναι σωστοί επειδή ανήκουν στην πλειοψηφία) φαντάζονταιότι  μπορούν να βρουν την αλήθεια, μολονότι δεν ξέρουν πού να την αναζητήσουν, διότι αυτό που εκείνοι ονομάζουν «αλήθεια», είναι κάτι πολύ μικρότερο.

Η Γνώση είναι ο δρόμος προς τη Δράση, την Αγάπη, την Αλήθεια. Αλλά επειδή αυτή δεν είναι το είδος της γνώσης που οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι, δεν ωφελούνται από αυτήν. Η γνώση αυτή είναι παντού, αλλά αυτοί δεν μπορούν να τη δουν και γι' αυτό, όλο και φωνάζουν γι' αυτήν, ενώ εκείνη βρίσκεται δίπλα τους όλη την ώρα.

Αλλά και η Δράση είναι ένας Δρόμος. Είναι ο Δρόμος προς την Αγάπη, την Αλήθεια, τη Γνώση. Αλλά ποια δράση, πού και πότε; Δράση με ποιον και με ποιο σκοπό; Ποιο είναι το είδος της δράσης που εννοούμε όταν λέμε ότι η δράση είναι ένας Δρόμος; Είναι μια δράση διαφορετική, ώστε οι άνθρωποι μπορούν να την εκτελούν χωρίς να την ξέρουν. Ξανά ο άνθρωπος κατά κανόνα θα βυθιστεί μέσα στη δράση μιας άλλης μορφής, έτσι που δε θα μπορεί να εκτελέσει τη σωστή δράση που αυτός χρειάζεται.

Λοιπόν, μολονότι μπορεί να μας παρεξηγήσουν που το λέμε αυτό, το βεβαιώνουμε σαν πραγματικό γεγονός: Η Υπέρτατη Αλήθεια έχει ευλογήσει τους Δασκάλους με την κατανόηση της γνώσης των Δρόμων. Ας μη φλυαρούμε πια λέγοντας: «Αναζητώ την Αγάπη, επιθυμώ τη Γνώση, λαχταρώ την Αλήθεια, σκοπός μου είναι η Δράση», εκτός αν θέλουμε οι άνθρωποι να μάθουν ότι είμαστε άδειοι και ότι στην πραγματικότητα δεν αναζητούμε τίποτα.

Η Αγάπη είναι Δράση - η Δράση είναι Γνώση - η Γνώση είναι Αλήθεια - η Αλήθεια είναι Αγάπη.




[Στο Δρόμο της Σοφίας των Σούφι, εκδ. Μπουκουμάνης] 

No comments:

Jazz Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Music