January 21, 2014

ΓΑΙΑ - Ένα Ποίημα στη Μητέρα Φύση

Η Γαία είναι μια ζωντανή οντότητα, μητέρα όλων μας και όπως είπαν από πολύ παλιά τα αδέλφια μας οι ινδιάνοι , την γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγονούς μας, αλλά την δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.»

Θεωρία της "Γαίας"
"Η Γη, για τον Λάβλοκ, είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος τρέφεται από χημική και ηλιακή ενέργεια. Αναπνέει από τα δάση του και τα φύκια των ωκεανών, στα οποία η ενέργεια ρέει μέσω της τροφικής αλυσίδας - δηλαδή από τις διεργασίες που πραγματοποιούνται όταν ο ήλιος και το νερό κάνουν τη βλάστηση να αναπτύσσεται, ο λαγός τρώει τη βλάστηση και ο αετός τρώει το λαγό. Η Γαία έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται, όπως κάνει κάθε οργανισμός. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χάρη σ' αυτές τις διεργασίες, εδώ και 3,8 εκατομμύρια χρόνια, η Γη δεν έγινε ποτέ ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα για τη διατήρηση της ζωής..."

Κάπως έτσι ξεκίνησε η θεωρία της "Γαίας", μια άλλη οπτική για τον πλανήτη που ζούμε, που λεηλατούμε,που αδιαφορούμε. Όπως οφείλουμε για την δική του,  άρα και την δική μας επιβίωση να διαφυλάξουμε  και να προστατέψουμε  και τον πιο μικρό κι ασήμαντο οργανισμό, έτσι έχουμε την υποχρέωση να σεβαστούμε και να διατηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις από την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα.
Γιατί μέσα σε αυτήν την πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία  δημιουργείται το καινούργιο, αναμειγνύεται, ερωτεύεται, ζει, εξελίσσεται...
Γιατί ο πολιτισμός της ζωντανής Γαίας είναι τα πάντα.
Γιατί τα πάντα είναι η υπόστασή της.  


Ένα ποίημα που γράφτηκε από την Γιούλη Ζαφειράτου

No comments:

Jazz Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Music