December 15, 2013

Βuffie Sainte-Marie H ακτιβίστρια Ινδιάνα μουσικός

Το 1970 όσοι είδαν την Buffie Sainte-Marie στην ταινία Φράουλες και αίμα (Strawberry Statement), όπου ερμήνευε το τραγούδι τής Joni Mitchell The Circle Game είχαν εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα.
Στην ίδια ταινία του Stuart Hagmann, που θέμα της ήταν οι ταραχές που ξέσπασαν τον Απρίλιο του 1968 στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών, ακούγονταν επίσης τραγούδια από ονόματα όπως οι Crosby, Stills and Nash, Neil Young, Plastic Ono Band και Thunderclap Newman.
Ενα ακόμα τραγούδι της από ταινία που έγινε ευρύτερα γνωστό, ήταν το βασικό θέμα της ταινίας Soldier Blue.
Το 1979 ένα άλλο τραγούδι της, το Spirit Of The Wind ακούστηκε στην ομώνυμη ταινία που ήταν μία από τις τρεις αμερικανικές που ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ των Κανών εκείνη την χρονιά μαζί με τις ταινίες Σύνδρομο της Κίνας και Norma Rae. Η Buffy Sainte-Marie είχε γράψει όλη τη μουσική.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της στον κινηματογράφο ήταν το τραγούδι Up Where We Belong, που έγραψε μαζί με τον Will Jennings και τον Jack Nitzsche, ο οποίος την επισκέφτηκε στο σπίτι της στη Χαβάη για να της ζητήσει να συνεργαστούν για την ταινία Ιπτάμενος και τζέντλεμαν (An Officer and Α Gentleman), στην οποία έπαιζε ο Richard Gere και της χάρισε το βραβείο Οσκαρ τραγουδιού με την ερμηνεία τού Joe Cocker και της Jennifer Warnes. Με τον Nitzsche η Buffy παντρεύτηκε λίγους μήνες αργότερα.
Η Buffy Sainte-Marie έχει αρκετές εμφανίσεις ως ηθοποιός σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές, όπως το Sesame Street, και αρκετές ταινίες που είχαν ως θέμα τους Ινδιάνους.
Σε μερικούς μήνες η Ινδιάνα από την κοιλάδα του Καναδά Qu' Appelle θα γίνει 70 χρόνων, διανύοντας μία καλλιτεχνική πορεία που καλύπτει συνολικά 57 χρόνια, αφού άρχισε να τραγουδά από 13 χρόνων. Η Buffy γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1941 και συνεχίζει να κυκλοφορεί δίσκους εκμεταλλευόμενη, όπως και άλλοι 70άρηδες, τα κενά που υπάρχουν στη μουσική του καιρού μας, η οποία διακρίνεται για τη σχετικά σπάνια εμφάνιση νέων ταλαντούχων μουσικών.
Οι ινδιάνικες ρίζες της και οι ανθρώπινες ανησυχίες της για τα τεκταινόμενα στον πλανήτη μας την έκαναν αμέσως γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του '60 με τραγούδια όπως τα My Country 'Tis of Thy People You're Dying, που αναφέρεται στους ιθαγενείς της Αμερικής και τα προβλήματά τους, Now That The Buffalo's Gone, Cod'line, Universal Soldier, που έγινε επιτυχία με τον Donovan και ηχογραφήθηκε από αρκετούς άλλους, όπως οι Glen Campbell, Highwaymen κ.ά. και αναφέρεται στον πόλεμο του Βιετνάμ και τους στρατιώτες που επέστρεφαν τραυματισμένοι από εκεί. Το Univesral Soldier ήταν ένα από τα τραγούδια στο πρώτο της άλμπουμ It's My Way που κυκλοφόρησε το 1964. Τα τραγούδια της, μαζί με τη διάδοση της αμερικανικής μουσικής παράδοσης, υποστήριζαν τα δικαιώματα της μειονότητας, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής φολκ στη δεκαετία του '60.
Η Buffy έμεινε ορφανή από μικρή και υιοθετήθηκε από συγγενείς των γονιών της που την πήραν μαζί τους στο Maine, όπου κατοικούσαν. Η μουσική ήταν ένα από τα παιδικά της χόμπι και έμαθε να παίζει κιθάρα στο Γυμνάσιο.
Στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης σπούδασε πάνω στη φιλοσοφία της Ανατολής και συχνά τραγουδούσε για τους συμφοιτητές της σ' ένα τοπικό καφέ μπαρ. Λίγες μέρες πριν αρχίσει να διδάσκει επαγγελματικά, μια επίσκεψή της για μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη άλλαξε τη ζωή της. Αρχισε να τραγουδά στο Greenwich Village και στη συνέχεια κατάφερε να υπογράψει το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία Vanguard.
Το 1963 εμφανίζεται με επιτυχία στο φεστιβάλ του Newport και στα μέσα της δεκαετίας του '60 κάνει περιοδείες σε όλη την Αμερική παρουσιάζοντας τα τραγούδια της συχνά μαζί με τη συνοδεία άλλων καναδών δημιουργών, όπως οι Leonard Cohen, Neil Young και Joni Mitchell, που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική. Η Buffy ήταν αυτή που παρουσίασε την Joni Mitchell στον μάνατζερ Eliot Roberts βοηθώντας τη να αρχίσει μια σημαντική καριέρα.
Σύντομα καθιερώθηκε και ως συνθέτρια με επακόλουθο αρκετά τραγούδια της να ερμηνευτούν από ονόματα όπως οι Janis Joplin, Taj Mahal, Chet Atkins, Elvis Presley, Neil Diamond, Barbra Streisand, Cher, Roberta Flack κ.ά.
Το Until It's Time For You Το Go ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της, με δεκάδες μετέπειτα διασκευές που φτάνουν ακόμα και μέχρι τις μέρες μας.
Ενα άλλο τραγούδι της που διασκευάστηκε αρκετά, ήταν το Cod'ine, που γράφτηκε για να εκφράσει τις εμπειρίες της από τον εθισμό της στην κωδεΐνη, όταν ήταν άρρωστη στα μέσα της δεκαετίας του '60. Το τραγούδι αυτό στη συνέχεια ερμήνευσαν ονόματα όπως οι Gram Parsons, Donovan, Quicksilver Messenger Service και The Charlatans.
Αλλη μια ιδιότητα της Buffy Sainte-Marie είναι το ταλέντο της στην ψηφιακή τεχνολογία και έργα της παρουσιάζονται συχνά σε διάφορες εκθέσεις σε χώρους όπως το μουσείο Glenbow στο Calgary και το ινδιάνικο μουσείο τέχνης στην πόλη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό.
Ανάμεσα στις υπόλοιπες σημαντικές δραστηριότητές της είναι και η δημιουργία το 1969 του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Nihewan, που έχει σαν σκοπό την παροχή βοήθειας για σχολική εκπαίδευση μέχρι το Γυμνάσιο σε άπορους ινδιάνους, που ανήκουν σε 11 διαφορετικές φυλές, Απάτσι, Ναβάχο, Μοϊκανοί, Κρη, φυλή στην οποία ανήκει και η ίδια, κ.ά.
Το 2002 τραγούδησε στο Κένεντι Σέντερ με αφορμή την ορκωμοσία του πρώτου ινδιάνου αστροναύτη και το 2003 έγινε επίσημη εκπρόσωπος της UNESCO.
Το τελευταίο της άλμπουμ κυκλοφόρησε τον περασμένο χρόνο και είχε τίτλο Running For The Drum, το άλμπουμ πήρε θετικές κριτικές και είχε για παραγωγό τον Chris Birkett.
Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του, η Sainte-Marie δήλωσε ότι στη δεκαετία του '70 οι αμερικανικές αρχές είχαν φροντίσει να την τοποθετήσουν σε μαύρη λίστα, που περιελάμβανε και άλλους καλλιτέχνες που αγωνίζονταν για τα δικαιώματα των ινδιάνων, κάτι που είχε ως συνέπεια να μην ακούγονται τα τραγούδια της από το ραδιόφωνο. Η απαγόρευση, σύμφωνα πάντα με την ίδια, προήλθε από επιστολές που έστελνε εναντίον της στον Λευκό Οίκο ο πρώην πρόεδρος Lynton Β. Johnson και εκτός από τον ραδιοφωνικό της αποκλεισμό, είχε ως συνέπεια και την έλλειψη των δίσκων της από τα δισκοπωλεία της Αμερικής. Ολα αυτά έγιναν γνωστά αρκετά χρόνια αργότερα, αφού κανείς δεν τολμούσε να τα καταγγείλει.
Ανάμεσα στους θαυμαστές της μουσικής της είναι ο σκηνοθέτης Tarrantino, ο οποίος σε ταινία του έχει δείξει το poster από το φιλμ Soldier Blue, ο Morrissey των Smiths και ο Kanye West, που χρησιμοποίησε ως σάμπλινγκ ένα από τα τραγούδια της, το Lazarus, σε ηχογράφηση που έκανε με τον Cam'ron το 2004.     

No comments:

Jazz Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Music