November 30, 2013

Η Θιβετανική Βίβλος των Νεκρών: Η Μεγάλη Απελευθέρωση

Ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο Ladakh  το πρώτο μέρος με τίτλο Η Θιβετιανή βίβλος των
νεκρών: Ο Τρόπος Ζωής Το δεύτερο μέρος Το Θιβετιανό βιβλίο των νεκρών

ZEN (ολόκληρη ταινία) 2009

Μια πολύ ωραία ιστορική ταινία για τον Βουδισμό Ζεν στην Ιαπωνία και την προσωπικότητα του Δάσκαλου Ντόγκεν με πολύ ωραία ατμόσφαιρα και σκηνικά. Όσοι λάτρες της ανατολικής κουλτούρας και του διαλογισμού πρέπει να την δείτε. Έυχομαι να σας εμπνεύσει για να ασκήσετε με περισσότερο ζήλο το Ζαζέν σας (διαλογισμό).

Περιγραφή: Ο Δάσκαλος του Βουδισμού Ζεν, Ντόγκεν Ζέντζι, είναι ένα πολύ σημαντικό θρησκευτικό πρόσωπο της περιόδου Καμακούρα, 750 χρόνια πριν. Αφού πέθανε η μητέρα του, αποφασίζει να πάει στην Κίνα αναζητώντας δάσκαλο στην άσκηση του Ζεν, όπου και καταφέρνει την φώτιση. Γυρνώντας στην Ιαπωνία, ως φωτισμένος δάσκαλος κηρύττει το «νέο» του Βουδισμό. Παρ' όλα αυτά δεν γίνεται δεκτός απ' τις εκεί κοινότητες των Βουδιστών όπου και προκαλούνται διάφορες συγκρούσεις.


πηγη

Ζούμε στο όνειρο ενός άλλου

Πως είναι δυνατόν όμως να θεωρεί κάποιος αφυπνισμένο τον εαυτό του όταν αντί να ξυπνήσει πηγαίνει πιο βαθιά μέσα στο όνειρο που ζει; Πως είναι δυνατόν να λες ότι ο κόσμος αυτός είναι εικονικός και ταυτόχρονα να περιμένεις να σε βοηθήσει κάποιος από εκεί έξω… από το βάθος της εικονικότητας; Πως είναι δυνατόν να παραδέχεσαι τον εσωτερικό σου Εαυτό και ταυτόχρονα η προσοχή της παρατήρησής σου να είναι στραμμένη προς τα έξω… προς το βαθύ διάστημα του κόσμου; Πως είναι δυνατόν να λες ότι τα πάντα προέρχονται από μέσα μας και την ίδια στιγμή να παρακαλάς να διατηρήσεις κάτι που απέκτησες εκεί έξω; Είναι αδύνατον… Και είναι αδύνατον διότι ολόκληρη η ζωή μας είναι κτισμένη πάνω σε αυτή την εικονικότητα του «έξω» δηλαδή του εγκλωβισμού μας στην ύλη… Για να αποδεχθεί ο σύγχρονος άνθρωπος όλα αυτά που διαβάζει και ακούει και να αφυπνιστεί πραγματικά, θα πρέπει να διαγράψει μονομιάς όλα όσα έχει κάνει στη ζωή του… αλλά αυτό είναι μονάχα για ελάχιστους… Γιατί; Διότι θα πρέπει να αποδεχθεί από το πρώτο δευτερόλεπτο της αφύπνισής του, ότι όλα αυτά τα χρόνια ζει μέσα στο όνειρο ενός άλλου…
Η συνέχεια εδώ...

Όταν φοβάσαι, ο φόβος διακλαδώνεται σε αναρίθμητες γενεές

“Οι μελλούμενες γενεές δε σαλεύουν μέσα στον αβέβαιο καιρό, μακριά από σένα. Ζουν, ενεργούν και
θέλουν μέσα στα νεφρά και στην καρδιά σου.…….
Κατά που θα κινήσεις;
Πώς θ΄ αντικρίσεις τη ζωή και το θάνατο, την αρετή και το φόβο; Όλη η γενεά καταφεύγει στο στήθος σου και ρωτάει και προσδοκάει με αγωνία.
Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξη σου.
Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου.
Κάθε σου πράξη αντιχτυπάει σε χιλιάδες μοίρες. Όπως περπατάς, ανοίγεις, δημιουργείς την κοίτη όπου θα μπει και θα όδέψει ο ποταμός των απόγονων.
Όταν φοβάσαι, ο φόβος διακλαδώνεται σε αναρίθμητες γενεές και εξευτελίζεις αναρίθμητες ψυχές μπροστά και πίσω σου.
Όταν υψώνεσαι σε μια γενναία πράξη, η ράτσα σου αλάκερη υψώνεται και αντρειεύει.”
Ασκητική
Ν. Καζαντζάκης

πηγη

Pink Floyd: Live at Pompeii

Pink Floyd: Live at Pompeii ένα μουσικό ντοκιμαντέρ του 1972 σε σκηνοθεσία του Adrian Maben που παρουσιάζει το έργο του βρετανικού συγκροτήματος Pink Floyd με σκηνικό το αμφιθέατρο της Πομπηίας.

2003 Director's cut

  1. "Echoes, Part 1"/"On the Run"
  2. "Careful with That Axe, Eugene"
  3. "A Saucerful of Secrets"
  4. "Us and Them"
  5. "One of These Days I'm Going to Cut You into Little Pieces"
  6. "Mademoiselle Nobs"
  7. "Brain Damage"
  8. "Set the Controls for the Heart of the Sun"
  9. "Echoes, Part 2"

November 28, 2013

Γιατί συνεχίζεις;

Κοίτα γύρω σου. Κανείς δε ξυπνάει. Όλοι συνεχίζουν ατάραχοι τον αιώνιο ύπνο τους. Κανείς δεν αλλάζει. Κανένας δ.ε  θ.έ.λ.ε.ι  να αλλάξει. Τους βολεύει ο γνώριμος, ταλαίπωρος, δυστυχισμένος, κακόμοιρος εαυτός τους. Και το μόνο που θέλουν είναι να συνεχίσουν να γκρινιάζουν επαναλαμβάνοντας ασταμάτητα τα ίδια και τα ίδια. Τι κούραση θεέ μου… Μα δε βλέπεις λοιπόν τη ματαιότητα; Πέρα από μια εγωιστική ψευτοικανοποίηση σε νοητικό επίπεδο κανείς δεν ενδιαφέρεται να ακούσει πραγματικά. Κανείς δε βελτιώνεται. Ούτε οι κοντινότεροι συγγενείς και φίλοι σου. Γιατί συνεχίζεις να σπαταλάς την ενέργειά σου; Γιατί συνεχίζεις ακούραστα να μιλάς αφού κανείς δε φαίνεται να αλλάζει;


Έμεινε για αρκετή ώρα να στοχάζεται σιωπηλά. Τη θλίψη στα μάτια του γρήγορα αντικατέστησε μια φλόγα χαράς. Κι απάντησε:


Αν κάποιος ξεφύγει για λίγο απ’ τα δεσμά του ύπνου και δει κάτι αληθινό και όμορφο θέλει να το μεταβιβάσει στους συνοδοιπόρους του, από στοργή και συμπόνια. Θέλει να τους τραβήξει μαζί του. Θέλει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τους βοηθήσει να ξυπνήσουν, να υψωθούν και να υπερβούν τις βάσανά τους.  Κι αν ακόμη κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να τον ακούσει, κι αν ακόμη κανείς δε φαίνεται να αλλάζει, δεν πειράζει. Τον νοιάζει αλλά δε μπορεί να κάνει αλλιώς. Θα ρωτούσες ποτέ ένα λουλούδι γιατί ανθίζει, γιατί μοσχοβολάει, γιατί δεν κρατάει το άρωμά του για τον εαυτό του; Θα ρωτούσες ποτέ ένα μελωδικό πουλί γιατί δεν κουράζεται να τραγουδάει ασταμάτητα με το πιο γλυκό κελάηδημά του; Δε μπορώ να κάνω αλλιώς…  

November 27, 2013

Kerrianne Cox Woman got no story

Η σημερινή μουσική πρόταση είναι η Αβορίγινα τραγουδίστρια από το Beagle Bay της Δυτικής Αυστραλίας Kerrianne Cox  και το τραγούδι Woman got no story...ένα ακόμη τραγούδι που θα παίξει αύριο στις 10 το βράδυ στην εκπομπή Rock..ανίζοντας
 value="//www.youtube.com/v/90SSeA85J74?hl=el_GR&version=3&rel=0">

November 26, 2013

Το «στρουμφόσπιτο» που χτίστηκε με 180 ευρώ

Μοιάζει να έχει βγει από τη Μέση Γη, αλλά είναι ένα σπίτι η κατασκευή του οποίου κόστισε μόλις 180 ευρώ και βρίσκεται στο Oxfordshire της Βρετανίας, καθώς φτιάχτηκε από φυσικά ή ανακυκλωμένα υλικά. Η ίδια φιλοσοφία διέπει και την πληρωμή του ενοικίου το οποίο καταβάλλεται σε είδος, δηλαδή γάλα, καθώς η ενοικιάστρια εργάζεται σε κοντινή φάρμα. 

Ο Michael Buck αφιέρωσε οκτώ μήνες για να φτιάξει το σπίτι χρησιμοποιώντας την αρχαία τεχνική χτισίματος με γήινα υλικά, το κομπ, χρησιμοποιώντας μείγμα από άμμο, πηλό, άχυρο, νερό και χώμα. Διδάχθηκε τη μέθοδο διαβάζοντας βιβλία και σχημάτισε τους τοίχους χωρίς καν να χρησιμοποιήσει εργαλεία, σύμφωνα με τη Daily Mail. 

Η οροφή βασίζεται σε ένα ξύλινο πλέγμα και καλύπτεται από άχυρο από τα χωράφια του Buck. Το σπίτι δεν διαθέτει προφανώς κεντρική θέρμανση αλλά αυτός ο τρόπος κατασκευής προσφέρει εξαιρετική μόνωση ενώ το ταβάνι είναι ενισχυμένο και με μαλλί προβάτου για να κρατά ακόμα καλύτερα τη ζέστη. 

Το σπίτι ζεσταίνεται με ξυλόσομπα και ο φωτισμός γίνεται με κεριά και φανάρια. Η παροχή νερού είναι από μία φυσική πηγή που έχει εκτραπεί σε σωλήνα έξω από το σπίτι και το «φυσικό» ψυγείο είναι ένα ρηχό και προφυλαγμένο πηγάδι. 

Όσο για την τουαλέτα, βρίσκεται σε ένα μικρό χώρο έξω από το σπίτι και αποτελείται από μηχανισμό… κομποστοποίησης ενώ το μπάνιο είναι μια μεταλλική μπανιέρα που μεταφέρεται και γεμίζει ανάλογα με τις ανάγκες. 

Το μαγείρεμα γίνεται πάνω στην ξυλόσομπα αλλά η ενοικιάστρια έχει εγκαταστήσει και μια μικρή σόμπα αερίου μέσα στην κουζινούλα. 

Ο 59χρονος «κατασκευαστής» ζει σε ένα πιο συμβατικό σπίτι με τη σύζυγό του Sheila και δηλώνει πως σκοπός του ήταν να δείξει πως τα σπίτια δεν χρειάζεται να έχουν μεγάλο κόστος. «Ζούμε σε μία κοινωνία που όλη μας τη ζωή πληρώνουμε στεγαστικά δάνεια, κάτι που για πολλούς δεν είναι ευχάριστο», λέει. 

Δείτε τις φωτογραφίες ...
 

 


πηγη

Al Atkins - Victim Of Changes

Η μουσική πρόταση της ημέρας είναι το Victim Of Changes από τον Al Atkins πρώην τραγουδιστή των Judas Priest και συνθέτη του τραγουδιού, το ηχογράφησε το 1998 για το ομώνυμο άλμπουμ, ενα τραγούδι που θα παίξει στην εκπομπή Rock..ανίζοντας την Πέμτη στις 10 το βράδυ

Whiskey woman don't you know that you are driving me insane? 
The liquor you give stems your will to live and gets right to my brain 

You're tryin' to find your way through life 
You're tryin' to get some new direction 
Another woman's got your man 
She won't find no new connection 

Takes another drink or two, things look better when she's through 

Take another look around, you ain't going anywhere 
You realize that you're gettng old and no-one seems to care 
You're tryin' to find your way again, tryin' to find something new 
Another woman's got your man, everthing you see is bad news 

Takes another drink or two, things look better when she's through 

You been foolin' with some hot guy 
I want to know why is it why 
Get up, get out 
You know you really blew it 
I've had enough, I've had enough 
Good God, suck me 

Once she was wonderful 
Once she was fine 
Once she was beautiful 
Once she was mine 

Now a change has come over her body 
She doesn't see me anymore 
Now a change has come over her body 
She doesn't see me anymore 

Changes 
Changes 
Changes 

Victim of changes

November 25, 2013

Απίστευτο! Πως ακούγονται οι γρύλοι αν επιβραδύνουμε την ηχογράφηση από το τραγούδι τους;

Ο Συνθέτης Jim Wilson κατέγραψε τον ήχο από τα τριζόνια και στη συνέχεια επιβράδυνε την καταγραφή, αποκαλύπτοντας κάτι καταπληκτικό. 

Τα τριζόνια ακούγεται σαν να τραγουδάνε την πιο αγγελική χορωδία σε τέλεια αρμονία. Αν και ακούγεται σαν ανθρώπινες φωνές, όλα όσα θα ακούσετε στην ηχογράφηση είναι οι ίδιοι οι γρύλοι.

Η καταγραφή περιλαμβάνει δύο κομμάτια που παίζονται ταυτόχρονα: Το πρώτο είναι ο φυσικός ήχος από τα τριζόνια, που παίζεται σε κανονική ταχύτητα, και το δεύτερο είναι η έκδοση με την επιβράδυνση των φωνών από τα τριζόνια. 

"Ανακάλυψα ότι όταν επιβράδυνα αυτή την ηχογράφηση σε διάφορα επίπεδα, αυτό ο απλός γνώριμος ήχος άρχισε να μεταμορφώνονται σε κάτι πολύ μυστικιστικό και πολύπλοκο ........ σχεδόν ανθρώπινο." 
Απίστευτο! Πως ακούγονται οι γρύλοι αν επιβραδύνουμε την ηχογράφηση από το τραγούδι τους;

Μπορείτε να αγοράσετε ένα αντίγραφο της εγγραφής, που ονομάζεται Χορωδία του Θεού από γρύλους, εδώ

πηγη

mandala – ο κόσμος σε οπτική γεωμετρία

Mandala είναι το σύμβολο του Σύμπαντος, ο Κόσμος ολόκληρος σε οπτική απεικόνιση. Κι όπως ο κόσμος είναι σε κίνηση.
Χορεύει και στροβιλίζεται μέσα από τη σύνθεση της γεωμετρίας, των χρωμάτων και μοτίβων του. Για χιλιάδες χρόνια είναι σύμβολο ιερό αλλά και όργανο για να «κουρδίζει» κάποιος εγκέφαλο και συνείδηση σε θρησκευτικές, υπερβατικές δονήσεις. Κλασσικό εργαλείο για να περιέλθει κάποιος σε διαλογισμό ή σε τρανς, να βγει από τον εαυτό του φθάνοντας στην έκσταση, διαδόθηκε από τους ινδουιστές αλλά το πήραν όλοι. Ακόμη και ο χριστιανισμός έφτιαξε εντυπωσιακά βιτρώ, μωσαϊκά και ρόδακες με τη λογική και την αισθητική του μάνταλα. Σαν το στρογγυλό βιτρώ στο Πείραμα του Marsh Chapel που χρησιμοποίησε ο Τίμοθι Λήρι για να μετρήσει την πρόκληση θρησκευτικών εμπειριών στους φοιτητές του που είχαν πάρει ψιλοκυβίνη.
Κύκλος εγγεγραμμένος σε Τετράγωνο, ο Κόσμος σε ανάπτυξη
Μάνταλα (σανσκριτικός όρος) σημαίνει κύκλος και είναι η αναπαράσταση του Σύμπαντος. Το σχήμα του είναι τετράγωνο με εγγεγραμμένο κύκλο όπου τονίζεται το κέντρο του. Το τετράγωνο έχει 4 πύλες που καθεμιά της έχει μορφή Τ. Στο Θιβέτ φτιάχνονται φαντασμαγορικά, εφήμερα μάνταλα από άμμο, από αφοσιωμένους μοναχούς. Η ίδια η κατασκευή τους είναι άσκηση. Η επίδρασή τους σε πνεύμα και ψυχή είναι άμεση.
Ο Γιουνγκ έβλεπε στο μάνταλα το σύνολο της ψυχής και έλεγε πως οι εικόνες του είναι κρυπτογραφήματα για την κατάσταση της ύπαρξης. Το χρησιμοποίησε κατά κόρον ως μέθοδο και εργαλείο ψυχανάλυσης στην αναλυτική του ψυχολογία. Για τον ψυχολόγο ήταν το κέντρο της προσωπικότητας που περιστρέφεται γύρω από ζεύγη αντιθέτων. Ο Γιουνγκ μελετούσε τις εικόνες που συνειρμικά έβλεπαν οι ασθενείς του εστιάζοντας στο μάνταλα και κατέληγε σε συμπεράσματα για τη συνείδηση, το υποσυνείδητο και την βαθιά θάλασσα των αρχετύπων από την οποία αντλούμε όλοι γνώση και διαίσθηση.
Πέρα από ιερό σύμβολο για τη συγκέντρωση της προσοχής, είναι και επίκληση του θεϊκού, μέσω του συντονισμού των οπτικών ερεθισμάτων με την εικόνα ή τα σύμβολα κάποιας θεότητας, αλλά και μέσον για τη δημιουργία ιερού χώρου,  στο κατεξοχήν προστατευτικό σχήμα του κύκλου.
Το πεδίο του Βούδα
Μια άλλη περίφραση για το μάνταλα είναι «το πεδίο του Βούδα», ένας τόπος νιρβάνα και ειρήνης, απομονωμένος και προστατευμένος από τον εξωτερικό κόσμο που υπόκειται σε διαρκείς αλλαγές.
Το μάνταλα είναι ταυτόχρονα στατικό και έντονα κινητικό. Οι νευροβιολόγοι αποδεικνύουν με εγκεφαλογραφήματα πως μπορεί να ερεθίσει ορισμένες περιοχές του δεξιού κυρίως εγκεφάλου, που σχετίζεται με την έμπνευση, τη διαίσθηση και τις τέχνες, και να τον συντονίσει στα διαφορετικά άλφα, βήτα, δέλτα και θήτα μήκη κύματος που παράγουν διαφορετικές αισθητηριακές εμπειρίες στον άνθρωπο. Στον διαλογισμό χρησιμεύει ακριβώς γι’αυτό, για την εστίαση του ψυχικού πεδίου και την ενίσχυση ή ενδυνάμωση της συγκέντρωσης. Είναι στην ουσία «μια δυναμική παγίδα του νου» που τον κραδαίνει σε κάποιες συχνότητες, τον συντονίζει και τον απελευθερώνει ή τον οδηγεί κατευθείαν στο κέντρο της ύπαρξής του.
…αλλά και οπτικό ψυχοτρόπο
Ένα μάνταλα λειτουργεί ως οπτικό ψυχοτρόπο και κάποια από τα hi-tech mandala που φτιάχνονται σήμερα από υπολογιστές, τρισδιάστατα και φευγάτα, μπορούν κυριολεκτικά να κουρδίσουν τον εγκέφαλο σε τρανς διαστάσεις. Κανονικά δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Παραδοσιακά το μάνταλα είναι ένα matrix γεωμετρικών μοτίβων από κύκλους, τρίγωνα και λουλούδια που δημιουργούν φράκταλ σχήματα συμμετρίας, κομψότητας και ομορφιάς. Όπως οι αρχετυπικοί ήχοι ή τα μάντρας προορίζονται για να ισορροπήσουν τον νου και το σώμα μέσα από αρχετυπικά σχήματα και να προκαλέσουν ηρεμία και γαλήνη στην ψυχή. Ένα Sri Yantra, είναι ακριβώς εργαλείο που χρησιμοποιείται γι’αυτόν τον σκοπό, και για τους θρησκευόμενους να τους πάει σε ένα σημείο πιο πέρα, αφού ένα συγκεκριμένο, φορτισμένο μάνταλα μπορεί να τους συντονίσει και κάποια επιδιωκόμενη όψη μιας θεότητας.
Σε κάθε περίπτωση είναι υπέροχα έργα τέχνης, πολυαισθητηριακά, μεταμορφώσιμα, αεικίνητα και πολυδιάστατα.
Γιάννα Χατζηπέτρου

November 24, 2013

Ό, τι ανθίζει πρέπει να έχει ελευθερία, πρέπει να έχει φως

Επίγνωση είναι εκείνη η κατάσταση του νου που συλλαμβάνει τα πάντα -το πέταγμα του κορακιού στον ουρανό, τα λουλούδια στα δέντρα, οι άνθρωποι που κάθονται μπροστά μας, τα χρώματα που φορούν- το να έχεις ακέραια επίγνωση, η οποία απαιτεί κοίταγμα, παρατήρηση, να παίρνεις τη μορφή του φύλλου, το σχήμα του κορμού, το σχήμα ενός άλλου, του τι κάνει.

Το να έχει κάποιος ακέραια επίγνωση και από εκεί να δρα-είναι να έχει επίγνωση του συνόλου της ύπαρξής του. Αν έχετε μια κατακερματισμένη πνευματική αντίληψη και μείνετε προσκολημένος στην ικανότητα αυτή και αντλήσετε εμπειρία μέσα από αυτή την ιδιότητα η οποία είναι εξαρχής περιορισμένη-αυτό δημιουργεί μια κατώτερη ποιότητα του νου, περιορισμένη, στενή. Αλλά η συνειδητοποίηση του συνόλου της ύπαρξής σας, κατανοητή μέσω της επίγνωσης της κάθε σκέψης και του κάθε συναισθηματος, που ποτέ δεν το περιορίζετε, αφήνοντας κάθε σκέψη και κάθε συναίσθημα να ανθίσει έχοντας επίγνωση αυτού-αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τη δράση ή την συγκέντρωση η οποία είναι μια απλή πνευματική αντίληψη και ως εκ τούτου περιορισμένη σε έκταση.

Το να αφήσετε μια σκέψη ή ένα συναίσθημα να ανθίσει απαιτεί προσοχή-όχι συγκέντρωση. Η άνθηση μιας σκέψης δίνει ελευθερία σε αυτό και μπορείτε να δείτε πώς κινείται εντός σας, αυτό που συμβαίνει στη σκέψη σας, στο συναίσθημα σας. Οτιδήποτε ανθίζει πρέπει να έχει ελευθερία, πρέπει να έχει φως, δεν μπορεί να παραμένει περιορισμένο. Δεν μπορείτε να αποδώσετε οποιαδήποτε αξία σε αυτό, δεν μπορείτε να πείτε, "Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι λάθος. Αυτό θα πρέπει να είναι, και αυτό δεν θα πρέπει να είναι"-έτσι περιορίζετε την άνθηση της σκέψης. Και μπορεί να ανθίσει μόνο σε αυτή την επίγνωση. Ως εκ τούτου, αν μπείτε σε αυτό πολύ βαθιά, θα διαπιστώσετε ότι αυτή η άνθηση της σκέψης είναι το τέλος της σκέψης.


Κρισναμούρτι

Jazz Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Music